M-am gandit taaaare mult pana sa ma hotarasc daca sa scriu asta, sau nu.

Deci.

Vin intr-o dimineatza matinala la scarbiciu, jumate adormit, jumate mahmur si jumate paraplegic mental. Asa.

Cobor din RATUC, ma indrept spre firma, jumate adormit, jumate mahmur si jumate paraplegic mental. Asa.

La un moment dat, ma vede un tuciuriu. Si ma pâsâie. Asa: pssssss!

Io ma fac ca nu vad, da’ deja ma imbracam in costum de victima. Finca tuciuriu’ vine spre mine. Si ma ia, suierand foaaaarte secretos:

– Shafu’!

Io imi vad de treaba.

– Shafu’! Hai sa-ti vand o camera.
– Nu-mi traba, zic io, ca stau in chirie, sh e OK.
– Nu, shafu’, zice el, nu camera d-aia. Camera cu film.

Ma opresc, jumatea paraplegica intelectoal din lobu’ temporal preia controlu’, incepe sa se gandeshte. Face un drill-down in baza de date, si extrage de-acolo ce-i spusese Silvan cu 2 saptamani in urma: mi-am cumparat o camera video furata din Germania, m-o costat 300 euro, in magazin costa 559! Ma, zic io, Silvane! Uite cum ne infratim noi, cu camere furate cumparate! Ia sa vad, zic io.

Si-mi arata.

Scria Olympus.

Mai sa fie! Zic io. Tare.

– Ia scoate-o afara, zic io, sa o vad mai bine.
– Shafu’! Nu pot, zice el ca ma ia Politia, si se uita hicleanu’ prin jur.
– De unde esti? Intreb io.
– Din Spania, zice el.
– Hablas espaniol? Intreb io.
– Ha? zice el

Oricarui om normal i s-ar fi aprins semafoarele din cap. Dar eu nu sunt orice om normal.

– Amu m-or deportat, zice el si nu am nici un ban sa mananc macar. Da-mi si tu cat crezi ca face.
– Pai cat sa-ti dau? Zic io.
– Pai… 10 milioane? incearca el.

Sta Groparu, se gandeshte cu lobu’ paraplegic. Io nu cumpar camera la fel cu a lu’ Silvan, ii zice lu’ Groparu lobu’ adormit. Io o cumpar mai eftin.

– Ma! Zic io. Si fac o pauza strategica, de gandit. Il analizez pe fatza si pe spate pe tuciuriu: cu o juma de brand il faceam, deci nu incapea ca daca scot portofelu il ia sh fuge, ca-l faceam curva regimentului.

– Pula 10 milioane, ii zic, tu ej nebun?
– Pai… zice el, da si matale cat crezi ca face. Si face o fatza, de m-am simtit ca un nemernic capitalist profitor. Hai, continua el, ca sunt din Ialomitza, si suntem X frati, unde X = variabila, depinde de fraieru’ care asculta.
– Nu-ti dau atata, zic. Ia da-o aici sa o vad.
– Nu pot, shafu’, zice ca ma ia Politia.

Amu, io toata viatza mea am visat sa fiu Bond, James Bond, sau macar un zero-zero-ceva. Asa ca faza aia cu Politia ma băga într-un fel de promiscuitate ilegala sexy, ca atunci cand te uiti la curu’ femeii unui prekin de-al tau foarte bun, si ea te vede, si zambeshte.

Asa ca ii mai iau camera in bratze, ma uit peste ea, ma asigur ca e OK.

– Ba! Zic io, napraznic. Fii atent la mine-aci.

Era atent.

– Io nu-tz dau 10 milioane pe ea, sa fie clar.
– Da’… cat dai? Zice el.

Fac un calcul rapid-rapid: cu o zi inainte loasem partea mea pe a doua mea carte tradusa, 7 milioane. Si aveam banii la mine. Nu mai stau la discutii, si ii arunc:

– 7 milioane, sau nimic!
– Aoleo!! Face asta, Blanosz Distruzosz.
– Am plecat, fac eu, si fac o juma de pas.
– NNUUUUUUUUU….. face asta, si ma imbratiseaza de picior. Da-mi macar 8.
– 7, zic eu, cu mana la spate, imperial ca Napoleon.

Sta, se gandeshte.

– Bine, zice el pierit. E bine 7, ce sa fac…? Ca mi-i foame… si suntem X fratzi…

Scot cashu’, i-l inmanez, iau camera, dispar pana nu vine Politia.

PS: Nu are rost sa va mai spun ca a fost cea mai mare tzeapa loata de mine in toata vietzishoara mea. Camerele astea ca de jucarie se vand in Europa in Bucale cu 300.000 lei vechi. Si eu am dat pe ea o nimica toata, un pretz de 25 de ori mai mare. Si nu e Olympus, e Olympia, da’ n-am vazut, ca am analizat cu lobu’ ala paraplegic si cu ala adormit. Oricum, am negociat bine de la 10 milioane, nu???

Am scris patzania asta de care mi-e rushine pentru ca sunt la o etapa a vietii mele la care am ajuns sa imi accept (foaaarte greu, e drept) si derapajele intelectoale. Si pentru ca am sa iau camera aia foto si am sa incerc sa o vand acuma, la Tiganiada, imbracat in tigan. Daca scot pe ea 50 RON insamna ca tot am facut o afacere bunicica, zic eu.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

  1. Glogovetan Tudor Reply

    Ceapa ei de treaba mah gropare ! da la mine o vint un tzagan mai negru ca noaptea cu o camera foto ‘manglita dintr-un Metro sau ce mai este prin sibiu… si io tampu’ nu i-am dat nici 50 de lei pe ea. Si era camera buna.. pe eticheta (aia care o uitat so deie jos) scria 1799.99 😐 .. Sony era.. mai zi ceva..

  2. Marius Reply

    Ai o camera Olympia? Ma, ce misto, o cumpar io.
    Fii atent, ca mi-a placut asta, stiu ca il stii, da-mi place mie sa-l scriu:
    Itic si Strul se vad pe strada, Strul amarat de nu vedea bine si Itic vesel ca un mare patron. “Ce-i cu tine mai Strul?” zice Itic c-un zambet de 24 de karate. “Lasa-ma mai, ca-s amarat, nevasta nu-mi da pace cu gradina aia care trebuie s-o sap, copiii plang toata ziua sa ma joc cu ei, casa mi se usca tot timpul si trebuie s-o ud sa nu crape si alte cate mai cate.” “Mai Strul tie iti trebuie un elefant, mai. Uite, io mi-am luat unu si e laser, frate: imi sapa in gradina, se joaca cu copii, imi stropeste casuta cu trompa si nici nu ocupa mult loc… doarme pe pres, in fata casei ca un catelus.” “Ia zi ma, nu-l vinzi?” “Nu pot Strul, ca ma paraseste nevasta, imi plang copii, mi se darama casa.” “Hai mai, iti dau dublu pe el fata de cat ai dat tu!” “Nu pot mai” Pana la urma Itic ii vinde elefantul cu triplu suma. Dupa o saptamana, Itic vesel, Strul tot fript si amarat. “Ce-i mai Strul?” “bai, elefantu asta mi-a daramat casa, mi-a scurmat toata gradina, copii se ascund si plang cand il vad, nevasta pleaca…”Mai Strul, tu ai o problema, mai. Cu atitudinea asta tu n-o sa vinzi elefantul ala, mai.”
    Spor la Tiganiada, sa ne dai poze.

  3. cetitoare Reply

    ai nevoie urgenta de-un lob in plus……unul de veghe.

  4. Paszti Reply

    Ce teapa!!! Imi pare rau de tine da’ la faza cu x frati ar fi trebuit sa se declaseze alarma 🙁
    Iti dai seama daca tepe dinastea luam si noi care suntem antenati in balcani (am vazut multe, am auzit multe si am patit multe) ce tepe trag saracii occidentali. Pentru concetatenii nostri rrommi cred ca e raiul de pa pamant.

  5. katmai Reply

    tare :))))) mai era Mintea Creata care se bucura acu fo doo` zile de faptul ca mie imi merge nasol :))) acu-i randu` meu .. ce tare-i 😀 hihihiihihhih

  6. mishu Reply

    Ahaha, am si uitat de camera aia man. Da’ era profi, ai uitat sa le zici ca era cu film si tot tacamul 😀 Zi daca reusesti sa o vinzi:)

  7. violet Reply

    dintr-o carte… citez din memorie ca n-am volumul la indemana:
    “Da-mi exemplu de o fapta rea.”
    “Rau e daca imi fura cineva vaca.”
    ” si o fapta bune?”
    “Daca o fur eu de la cineva.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *